Forum Ogólnotematyczne

Pełna wersja: Gra fabularna poprzez forum
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Wspólnie z Virusem wymyśliliśmy nową zabawę na forum. Chodzi o grę fabularną prowadzoną poprzez forum. Mam nadzieję że wiecie o co chodzi Smile
I teraz pytania. Kto jest chętny? Czy to miałby być świat SF czy raczej fantasy? A może macie jakieś ulubione systemy na których moglibyśmy się oprzeć tworząc tą grę?
Aby nie robić bałaganu na forum, wszystko zostanie zamknięte w nowym dziale związanym tylko i wyłącznie z grą.
ja nie wiem o co chodzi.Co trzeba do tego miec?Moze troche wiecej wytlumaczycieBig Grin
nika chodzi oto że masz podział na Mistrz Gry(MG) i BG(Bohaterowie Gry).Cała zabawa polega na wyobraźni,celem mistrza gry jest opisasywać świat,wymyślać nowe przygody dla graczy itp ... a zadaniem gracza jest poprostu dostosawać się do wszystkiego Big Grin
np.(MG) Wyruszyliście w długą drogę wgłąb lasu,który chyba nie ma końca.Robi się coraz chłodnie,liście zaczynają opadać z drzew mimo to że jest lato.Po jakiejś godzinnej wędrówce dochodzą was głosy ....
(BG) 1.Barbarzyńca - No to ja wyciągam swój Topór 2R
2.Mag - Ja przygotowuję czar Ognia ... Najwyżej cały las pujdzie z dymem Big Grin
3.Łotrzyk - Napinamswój łuk i się rozglądam
To jest tylko przykład gry RPG Big Grin

A jak się odbywa walka ??
A no są do tego odpowiednie statystyki,opiszę na przykładzie warhammera Big Grin
Mamy tam takie statystyki jak sz,ww,us,s,wt,żw,i,a,zr,cp,int,op,sw,ogd ... czyli Szybkość,Walka Wręcz,Umiejętności Strzeleckie,Siła,Wytrzymałość,Inicjatywa,Atak,Zręczność,Cechy przywudcze,Inteligencja,Opanowanie,Siła Woli,Ogłada ... Każda statystyka jest również opisana cyfrą,którą losujemy rzucając koścmi

Teraz gdy na przykład chcemy kogość trafić rzucami kostkami na ww /us... np.moje WW/US to 48 czyli musze tyle wyrzucić na kostkach itd...

A zapomniał bym ... co trzeba do tego mieć ?? Dużo wyobrażni
Jak coś ja jestem chętny. Kto byłby MG? I proponuję aby gra nie dział się w średniowieczu jak to zwykle bywa, bo to jest już nużące.
To by się jeszcze ustaliło kto był by MG ... Ja barazie obstawiam Fantasy ale to już od was będzie zależeć Tongue
Dlatego powstał ten temat by wiedzieć czy jest zainteresowanie i co by was w takiej grze interesowało. Cały świat powstałby specjalnie dla tej sesji. Postaramy się dopasować jakiś system do tego. Słowik może bardziej opiszesz co byś chciał w takiej grze (mam nadzieję, że każdy zainteresowany coś od siebie dorzuci).
ps. Słowik ciągle czekam na dalszy ciąg zagadek filmowych Big Grin
Tworzenie gry typu PBF... na cóż akurat robię jedną z kolegą ale mnie pasuje. Obstawiam świat fantasy lub Star Wars dla chętnych. A MG z chęcią zostanę.
Bardzo chętnie zagram. Ja przychylę się do Slowika czyli żadnych smoków, elfów, krasnoludów i epickich mieczy epickości. Jak dla mnie klimaty S-F są idealne i nie koniecznie musi być to Uniwersum Star Wars Smile
A techo fantasy może być Big Grin czyli np.nasze czasy z domieszką fantasy
A jeśli chodzi o s-f to może coś w klimatach CyberPunk ?
A ja bym stawiał na coś bardziej odkrywczego. Np. żeby przenieść elfy, orki itd. w nasze czasy. Lub może zrobić coś w stylu Hellboya, że jest biuro do badania spraw paranormalnych i byśmy tam umieścili nasze postacie. Jak we wspomnianym komiksie można by wymieszać kilka mitologii i np. raz udać się na polowanie wampirów, a raz rozwiązać sprawę ze złośliwymi Leprechaunami. Trochę mnie poniosła fantazja, ale ja swój pomysł przedstawiłem.
Stron: 1 2 3 4
Przekierowanie