Forum Ogólnotematyczne

Pełna wersja: Gofry
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zachecony milym oddzwiekiem z watku w ktorym sie przedstawilem i poinformowalem o swojej pasji do gofrow pozwole sobie teraz przedstawic przepis na domowe gofry Smile

Cytat:Składniki:

* 1/2 kg mąki
* 2 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/3 kostki masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1-2 szklanki wody
* cukier waniliowy

Masło topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny.

Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy.

Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące.

Mniam!
ja tez lubie gofry i mam meza lasucha.Dzieki za przepis npewno upieke takie gofryBig Grin
Dzięki również dawno już nie robiłem gofrów na pewnoe spróbuje z nowego przpisu Tongue
No to będę robił gofry! Zapomniałeś o jednym - bita śmietana! A pisałeś, że ją lubisz z goframi Tongue
o tak bita smietana i jakies dobre owoce(latem np:truskawki,jagody,a zima jakies z puszki)Smile
Jutro spróbuję zrobić gofry według tego przepisu, obydwoje z mężem lubimy je zjeść od czasu do czasu i jakoś naszła nas ochota...
Kiedyś szukałem przepisu no i w końcu ktoś tu dał Big Grin
Ja zazwyczaj kupuje w Lidlu gofry gotowe, są bardzo smaczne.
Przekierowanie