Mialem kiedys troche doswiadczenia z judo (pol roku treningu) i myslalem sobie ostatnio o tym, zeby znow zaczac treningi jakiejs sztuki walki. Chodzi mi o to, zeby poprawic ogolna sprawnosc fizyczna, a jednoczesnie nauczyc sie czegos przydatnego w autentycznej samoobronie (wiec odpada raczej takie tai chi albo aikido). Moglibyscie mi polecic cos konkretnego?
Kiedyś trochę trenowałam samoobronę z ojcem i wujkiem bardzo mi się to przydało.
moja corcia kiedys trenowala karate i doszla do zoltego pasa.Najfajniej wygladaly jej cwiczenia walki z cieniem,czyli jak walczyla z kims niewidocznym

daelian ja polecam muay thai,jak dla mnie jest to najlepsza sztuka walki jaka kiedy kolwiek powstała
![[Obrazek: Muay-Thai-Fight-2-Photos-8.jpg]](http://www.muaythai-fighting.com/images/Muay-Thai-Fight-2-Photos-8.jpg)
Sam bym się zapisał ale niestety tam skąd ja pochodzę nie ma żadnej szkółki w tym kierunku

Ju-Jitsu. Trenowałem 2 lata i doszedłem do 7 kyu. Bardzo mi się to przydało, naprawdę polecam ; p
Mój szanowy M. trenował Kung - Fu, Tez walczył z cieniem - świetnie to wyglądało, świetnie to wyglądało.
Ja chciałbym potrenować bjj- większość dobrych zawodników mma umie tę sztukę walki, bardzo mi się podoba. Miałem okazjonalne spotkania z judo i boksem kiedyś..
Podziwiam wszystkich tych którzy potrafią uprawiać tego rodzaju sport.Chętnie oglądam filmy z Chuckiem Norrisem,czy Jackie Chanem.Wejście smoka z Brucem Lee oglądałam pewnie jak każdy z Was kilkanaście razy.Piękny sport,ale jeśli służy jako sport,a nie w innych celach.Pozdrawiam.