Forum Ogólnotematyczne
Pomysły na mechanikę w naszej grze - Wersja do druku

+- Forum Ogólnotematyczne (http://www.razzle.pl)
+-- Dział: Gra Fabularna na Razzle (/forum-137.html)
+--- Dział: Mechanika (/forum-138.html)
+--- Wątek: Pomysły na mechanikę w naszej grze (/thread-1229.html)

Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 05.12.2009 23:53

W tym wątku oczekuje pomysłów na mechanikę naszej forumowej gry.
Może najpierw postacie.
Chciałbym (o ile się zgodzicie) by to było jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości i tworząc postać mamy wpływ na np. siłę, inteligencję itp. ale np. zdrowie byłoby sprawą zależną w jakiś sposób od innych czynników (częściowo losowych). I tak jakie macie propozycję na współczynniki postaci? Piszcie na zasadzie: siła - określana, zdrowie - wyliczane, itd.

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - virus - 07.12.2009 15:52

ja proponuję przenieść mechanikę z Warhammera 1ed ewentualnie z CyberPunk'a Tongue

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 07.12.2009 20:22

Więcej info proszę. Jak masz linka do opisów to daj.
Podstawa to wymyślenie najpierw tego co opisuje postać, następnie mechanikę samej postaci (co może robić i za co, jakie skile potrzebuje do tego) a dopiero później opiszemy świat. Więc czekam na pomysły cech postaci. Można też wymyślać od razu skile.
Może od razu jakaś moja propozycja.
Cechy:
siła - no wiadomo, decyduje ile można dźwigać, siła ciosów, zdrowie
inteligencja - przydatna przy nauce nowych skili, wymagana dla pewnych technicznych skili
zwinność - szybkość reakcji, unikanie ciosów
charyzma - wpływ na środowisko, na relacje w społeczeństwie
siła ducha - trochę odpowiednik many w typowych grach fantasy, decyduje o pewnych umiejętnościach wykraczających poza świat realny

skile:
walka wręcz, mechanika (naprawa i obsługa urządzeń), hydraulika (naprawa urządzeń hydraulicznych - świat znajduje się w epoce zbliżonej do naszej rewolucji przemysłowej a więc dużo urządzeń na parę), zamki (do otwierania zamkniętych pomieszczeń)

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 07.12.2009 21:50

Przydałaby się do tych cech jeszcze jedna- percepcja. Byłaby ona odpowiedzialna za spostrzegawczość i umiejętność skupienia się postaci.

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - Han27 - 09.12.2009 20:41

Proponowałbym jakieś umiejętności oparte o Charakter.
Blef - nasze zdolności mydlenia oczu.
Perswazja - zdolność przekonywania.
Zastraszanie - cóż, jak będziemy mówić to NPC mają słuchać, jak krzyczeć - mają mdleć.

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 09.12.2009 21:38

Bardzo ciekawe propozycje. Jeszcze przydałoby sie coś takiego jak:
szczęście - im większe tym większe szanse na pozytywną realizacje danej czynności
moralność - tu chyba wskaźnik musiałby być w zakresie -100 do +100, czyli zły - dobry mogłoby to wpływać na nastroje osób z którymi rozmawiamy, na to czy i jak nam pomogą.
Jakie jeszcze skile mogły by być?

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 10.12.2009 15:48

Mam jeszcze kilka propozycji: prowadzenie samochodów/motorów/ciężarówek/statków itd.

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - virus - 15.12.2009 02:12

obsługa broni
-Biała
-Pistolety
-Pistolety maszynowe
-Karabiny
-Broń ciężka

sztuki walki
umiejętność prowadzenia pojazdu

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 15.12.2009 20:02

Umiejętności, które najbardziej pasują...do zwinności:
- wspinaczka
- pływanie
- szybkość biegu
I jeszcze przydałby się jakiś wskaźnik zmęczenia, żeby wymusić na graczach odpoczynek ich postaci. Czyli jeżeli ktoś przekroczyłby ten wskaźnik, wykonałoby się rzut, który decydowałby o tym, czy postać straci przytomność. Takich punktów byłoby dziesięć i zależnie od wytrzymałości zmęczenie wzrastałoby w jakimś tempie, a godzinny odpoczynek przywracałby jeden punkt.
A właśnie, skoro w cechach ma się znajdować siła ducha, to znaczy, że pojawią się jakieś elementy typowo fantastyczne?

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 15.12.2009 21:03

Wszystko notujemy i mam nadzieję, że z tego wyjdzie ciekawy mechanizm.

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - Han27 - 28.12.2009 00:46

Widząc, że to wszytsko stoi i nie ma ochoty się podnieść śmiało podnoszę głowę i proponuję swoją kandydaturę na przewodniczącego tego zamieszania. Mam już spisane zasady, wszytsko ładnie wyjaśnione. Ale..., mam swoje warunki Smile
1. Prowadzę li wyłącznie system Neuroshima.
2. Gramy na moich zasadach.
3. Na początek będę potrzebował dwóch-trzech sprawdzonych testerów.
4. Niesamowicie przyda mi się pomoc gkeba do tworzenia odpowiednich poddziałów bo to niezwykle trudne jest i czasochłonne.

Więc co wy na to Big Grin?

RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 28.12.2009 15:50

Nie mam nic przeciwko.

---
Dodam jeszcze, że istnieje recenzja napisana przez naszego forumowego kolegę Hana27 -> recenzja Neuroshima.