|
Pomysły na mechanikę w naszej grze - Wersja do druku +- Forum Ogólnotematyczne (http://www.razzle.pl) +-- Dział: Gra Fabularna na Razzle (/forum-137.html) +--- Dział: Mechanika (/forum-138.html) +--- Wątek: Pomysły na mechanikę w naszej grze (/thread-1229.html) |
Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 05.12.2009 23:53 W tym wątku oczekuje pomysłów na mechanikę naszej forumowej gry. Może najpierw postacie. Chciałbym (o ile się zgodzicie) by to było jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości i tworząc postać mamy wpływ na np. siłę, inteligencję itp. ale np. zdrowie byłoby sprawą zależną w jakiś sposób od innych czynników (częściowo losowych). I tak jakie macie propozycję na współczynniki postaci? Piszcie na zasadzie: siła - określana, zdrowie - wyliczane, itd. RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - virus - 07.12.2009 15:52 ja proponuję przenieść mechanikę z Warhammera 1ed ewentualnie z CyberPunk'a
RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 07.12.2009 20:22 Więcej info proszę. Jak masz linka do opisów to daj. Podstawa to wymyślenie najpierw tego co opisuje postać, następnie mechanikę samej postaci (co może robić i za co, jakie skile potrzebuje do tego) a dopiero później opiszemy świat. Więc czekam na pomysły cech postaci. Można też wymyślać od razu skile. Może od razu jakaś moja propozycja. Cechy: siła - no wiadomo, decyduje ile można dźwigać, siła ciosów, zdrowie inteligencja - przydatna przy nauce nowych skili, wymagana dla pewnych technicznych skili zwinność - szybkość reakcji, unikanie ciosów charyzma - wpływ na środowisko, na relacje w społeczeństwie siła ducha - trochę odpowiednik many w typowych grach fantasy, decyduje o pewnych umiejętnościach wykraczających poza świat realny skile: walka wręcz, mechanika (naprawa i obsługa urządzeń), hydraulika (naprawa urządzeń hydraulicznych - świat znajduje się w epoce zbliżonej do naszej rewolucji przemysłowej a więc dużo urządzeń na parę), zamki (do otwierania zamkniętych pomieszczeń) RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 07.12.2009 21:50 Przydałaby się do tych cech jeszcze jedna- percepcja. Byłaby ona odpowiedzialna za spostrzegawczość i umiejętność skupienia się postaci. RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - Han27 - 09.12.2009 20:41 Proponowałbym jakieś umiejętności oparte o Charakter. Blef - nasze zdolności mydlenia oczu. Perswazja - zdolność przekonywania. Zastraszanie - cóż, jak będziemy mówić to NPC mają słuchać, jak krzyczeć - mają mdleć. RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 09.12.2009 21:38 Bardzo ciekawe propozycje. Jeszcze przydałoby sie coś takiego jak: szczęście - im większe tym większe szanse na pozytywną realizacje danej czynności moralność - tu chyba wskaźnik musiałby być w zakresie -100 do +100, czyli zły - dobry mogłoby to wpływać na nastroje osób z którymi rozmawiamy, na to czy i jak nam pomogą. Jakie jeszcze skile mogły by być? RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 10.12.2009 15:48 Mam jeszcze kilka propozycji: prowadzenie samochodów/motorów/ciężarówek/statków itd. RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - virus - 15.12.2009 02:12 obsługa broni -Biała -Pistolety -Pistolety maszynowe -Karabiny -Broń ciężka sztuki walki umiejętność prowadzenia pojazdu RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - PabloZ - 15.12.2009 20:02 Umiejętności, które najbardziej pasują...do zwinności: - wspinaczka - pływanie - szybkość biegu I jeszcze przydałby się jakiś wskaźnik zmęczenia, żeby wymusić na graczach odpoczynek ich postaci. Czyli jeżeli ktoś przekroczyłby ten wskaźnik, wykonałoby się rzut, który decydowałby o tym, czy postać straci przytomność. Takich punktów byłoby dziesięć i zależnie od wytrzymałości zmęczenie wzrastałoby w jakimś tempie, a godzinny odpoczynek przywracałby jeden punkt. A właśnie, skoro w cechach ma się znajdować siła ducha, to znaczy, że pojawią się jakieś elementy typowo fantastyczne? RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 15.12.2009 21:03 Wszystko notujemy i mam nadzieję, że z tego wyjdzie ciekawy mechanizm. RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - Han27 - 28.12.2009 00:46 Widząc, że to wszytsko stoi i nie ma ochoty się podnieść śmiało podnoszę głowę i proponuję swoją kandydaturę na przewodniczącego tego zamieszania. Mam już spisane zasady, wszytsko ładnie wyjaśnione. Ale..., mam swoje warunki ![]() 1. Prowadzę li wyłącznie system Neuroshima. 2. Gramy na moich zasadach. 3. Na początek będę potrzebował dwóch-trzech sprawdzonych testerów. 4. Niesamowicie przyda mi się pomoc gkeba do tworzenia odpowiednich poddziałów bo to niezwykle trudne jest i czasochłonne. Więc co wy na to ?
RE: Pomysły na mechanikę w naszej grze - gkeb - 28.12.2009 15:50 Nie mam nic przeciwko. --- Dodam jeszcze, że istnieje recenzja napisana przez naszego forumowego kolegę Hana27 -> recenzja Neuroshima. |