Nie pamiętam hasła   -   Rejestracja

Zmiana nazwiska
Autor Wiadomość
ewik Offline
Super Moderatorka

Liczba postów: 2,039
Reputacja: 2
Zmiana nazwiska
USC i prawo administracyjne daje nam takie możliwości...
wchodząc w związek małżeński możemy;
każde z osobna pozostawić swoje nazwisko....
obie osoby dodać sobie człon małżonka...
bądź tez jedna osoba przejmuje drugiej...

Decyzja o zmianie nazwiska jest bardzo delikatna. Panowie z reguły traktują ja bardzo honorowo. Tymczasem wielu kobietom wcale nie jest łatwo rozstać się ze swoim panieńskim nazwiskiem. Niektóre kobiety nie uważają zmiany nazwiska za konieczne, inne twierdza, że taka jest tradycja i przyjęcie nazwiska męża jest oczywiste...

Zauważyłam że zazwyczaj dwa nazwiska nie chcąc rezygnować ze swojego rodowego przyjmują kobiety wykształcone, na dobrym stanowisku chcąc zachować swoja niezależności oraz identyfikują się ze swoim rodem Happy

Wy drogie dziewczyny co o tym sadzicie
i czy wolicie zachować swoje panieńskie nazwisko czy raczej przejąć po mężu...bądź tez już macie to za sobą?Happy

[Obrazek: 2e52s0k.jpg]
26.11.2009 12:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,503
Reputacja: 5
RE: Zmiana nazwiska
Widzę, że nikt się nie wypowiedział. Wiem, że temat jest dla kobiet, ale z mojego - męskiego - punktu widzenia to nie ma znaczenia jakie nazwisko przybierze żona. Jak chce zostać przy swoim lub mieć dwuczłonowe to czemu nie? Ja nie widzę przeszkód. Rozumiem że ciężko pozostawić za sobą swoją przeszłość. Już sam ślub jest stresujący, zmiana otoczenia, przyzwyczajeń, niejednokrotnie zmiana zamieszkania a do tego stres związany ze zmianą nazwiska.

[Obrazek: dvk6rt.gif]
03.12.2009 14:17
ewik Offline
Super Moderatorka

Liczba postów: 2,039
Reputacja: 2
Dla mnie jest to obojętne czy została bym przy swoim nazwisku czy przyjęła nazwisko męża. Jedynym powodem z którego bym nie przyjęła nazwiska męża, to jak by ono było bardzo brzydkie czyli wulgarne albo coś w tym rodzajuBig Grin

[Obrazek: 2e52s0k.jpg]
03.12.2009 23:21
johny7508 Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Moim zdaniem żona raczej powinna przyjąć nazwisko męża ze względu na dzieciaki które mają jednak tylko jedno nazwisko i dziwnie to później wygląda.
Oczywiście mąż może również przyjąć nazwisko żony mnie to nie przeszkadza
21.12.2009 13:06
aloes Offline
Doświadczony
**

Liczba postów: 184
Reputacja: 1
Jan dzieci zawsze maja nazwisko ojca jest jeden wyjątek jak kobieta nie poda nazwiska ojca dziecko przyjmuje nazwisko matki , a w naszej kulturze raczej kobieta przyjmuje nazwisko męża dla mnie osobiście głupio wygląda podwójne nazwisko albo zmieniam albo nie i tyle a podwójne nazwisko to jakieś wypaczenie możne inaczej niezdecydowanie czego chce a możne rybki albo akwarium razz.
Albo czegoś chce albo nie cool1

Czyny czynią człowieka dorosłym - nie wiek.. phear
21.12.2009 16:33
panieneczka Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 92
Reputacja: 0
moim zdaniem podwójne nazwisko jest uzasadnione w przypadku lekarzy, prawników itp, czyli takich gdzie te osoby są rozpoznawalne przez nazwisko. Natomiast w innych przypadkach tego nie rozumiem - tylko utrudnianie sobie życia, no ale każdy robi jak uważa
01.03.2010 11:49
Odpowiedz 

Szukaj

Nasi sponsorzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości