Nie pamiętam hasła   -   Rejestracja

Jaki fundusz??
Autor Wiadomość
manja Offline
Nowicjusz

Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Jaki fundusz??
Witam!Właśnie skonczylam studia i podjelam prace. Jest to moja pierwsza praca, taka ze stałą umową i w związku z tym powinnam wybrac jakis fundusz. Moja znajomość tematu jest co najmniej nie zadowalajaca i dlatego chcialabym prosic o Wasze opinie na ten temat. Próbowalam poradzic sobie sama z tym problemem, dlatego zrobilam rozeznanie wsrod znajomych i poszukalam troche informacji na ten temat w internecie. Fakty są jednak takie że z kazdego źródła otrzymuje inne informacje które niejednokronie są ze sobą sprzeczne! Ponieważ nie mam pojecia o finansach bardzo trudno mi wychwycic co tak naprawdę jest najwazniejsze i czym powinnam się kierować przy wyborze. Proszę o Wasza pomoc.  
03.12.2009 17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,504
Reputacja: 5
RE: Jaki fundusz??
Wybór funduszu jest trudny. Co powinnaś wybrać? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiadomo, że pieniążki będziesz składać przez wiele lat. Najlepiej sugeruj się tym jakie mają wyniki w okresie właśnie długoterminowym oraz jak wyglądała ich sytuacja w okresie kryzysu. Długoterminowe zarobki sugerują, że potrafią zarabiać, a ich sytuacja w czasie kryzysu mówi jak bardzo są stabilni i potrafią szybko reagować na takie sytuacje.

[Obrazek: dvk6rt.gif]
03.12.2009 17:22
manja Offline
Nowicjusz

Mam świadomość ze jest to trudna decyzja, tym bardziej że konsekwencje bede ponosic za kilkadziesiat lat. Wiem takze że jest mozliwość bezplatnej zmiany funduszu, bodajrze po dwóch latach uczstnictwa. Jesli chodzi o wpływ kryzysu na fundusze to czytalam artykuł że tylko trzy towarzystwa nie poniosły tak ogromnych strat z racji inwestowania wyłącznie na polskim rynku.
Czy uważasz ze rozsadnie będzie wybrac wlasnie sposród tych trzech funduszy? Skoro światowy kryzys nie przyniosl im strat to chyba powinny być bezpieczne bez względu na to jaka będzie sytuacja na rynku finansowym przez kolejne lata.
04.12.2009 17:16
xxxlhxxx Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 71
Reputacja: 1
Wybierając fundusz powinniśmy się kierować kilkoma wskaźnikami : "Marka" funduszu czyli jaka instytucją go prowadzi, czy jej ufamy czy ją w ogóle znamy. Jak duża jest to instytucja itp. Kolejnym czynnikiem jest na pewno stopa zwrotu za ostatnie lata:http://rankingofe.knuife.pl/. Tu możecie popatrzyć jaki fundusz ile zarobił. Ostatnim argumentem jest balans tych 2 rzeczy... czyli musimy zdecydować nad wyborem miedzy liderem wzrostów a marką której ufamy. Pozdrawiam i mam nadzieje że pomogłem
05.12.2009 11:26
gkeb Offline
Administrator

Jeszcze jedna ważna zasada. Dywersyfikacja naszych pieniędzy. Czyli nie dajemy ich tam gdzie już są.

05.12.2009 17:57
manja Offline
Nowicjusz

Dziękuję za informacje "xxxlhxxx", sprawdzilam ten ranking do którego adres mi podales. Wynika z niego ze najlepsze na rynku sa teraz PZU, Amplico, Allianz. Jeśli chodzi o marke to powiem szczerze ze chyba najblizsza sposrod tych jest mi PZU, slysze o niej od dziecka, no i nie wątpliwie jest to bardzo duża społka...
"gkeb" a o co dokladnie chodzi z ta dywersyfikacja? Jakto nie dajemy pieniędzy tam gdzie już są?
07.12.2009 21:36
gkeb Offline
Administrator

Każdy z nas ma konto w banku, ubezpieczenie, fundusz emerytalny i czasami coś jeszcze. Chodziło mi o to by te nasze pieniążki nie były ulokowane w jednej korporacji. To tak dla bezpieczeństwa.

07.12.2009 23:25
manja Offline
Nowicjusz

gkeb mysle ze rozjasniles mi już pojecie dywersyfikacji wystarczajacoSmile
Co do tematu wątku chcialam bardzo podziękować za zaangażowanie w dyskusję i douczenie w temcie finansow. Teraz pozostaje mi zebrac te wszystkie informacje i powaznie się zastanowic. Mysle jednak ze mam już swoj typ.
09.12.2009 18:25
gkeb Offline
Administrator

Miło było pomóc. Mam nadzieję, że i inne tematy Cię zainteresują i trochę bardziej się zaangażujesz w nasze małe społeczeństwo Smile do czego serdecznie zapraszam Smile

09.12.2009 18:35
tobruku Offline
Doświadczony
**

Liczba postów: 205
Z tymi funduszami to naprawdę ciężko...ja mam Avivę i powiem wam, że nie wiem czy jestem zadowolona. Nie umiem tego określić bo to wszystko okaże się za wiele lat. Cieszę się tylko z jednego - że wybrałam fundusz w miarę znany a co za tym idzie mam większą gwarancję, że będzie jakoś te moje pieniądze inwestował.
24.02.2010 20:46
Odpowiedz 

Szukaj

Nasi sponsorzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości