Nie pamiętam hasła   -   Rejestracja

Zakaz palenia
Autor Wiadomość
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,504
Reputacja: 5
Zakaz palenia
Od jakiegoś czasu w mediach jest poruszany temat zakazu palenia w miejscach publicznych, w knajpach itd. CO o tym myślicie? Czy ma to być tak, jak sobie mocodawcy wymyślili? Czy jednak lepiej by to było inaczej? Jak?

[Obrazek: dvk6rt.gif]
13.02.2010 17:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ewik Offline
Super Moderatorka

Liczba postów: 2,057
Reputacja: 2
RE: Zakaz palenia
Ja jestem z tego zadowolona bo sama nie palę , chociaż według mnie palacze gdyby przestrzegali miejsc gdzie mogą palić to było by mi obojętne czy chcą się truć czy nie . Niestety niepalący muszą być tolerancyjni wobec palaczy, ale jakoś w druga stronę to nie działa bo palą tam gdzie im się podoba i nie zwracają uwagi na to że ktoś nie pali i mu śmierdzi nie mówiąc o tym jak szkodzą na zdrowie niepalącym Tongue

[Obrazek: 2e52s0k.jpg]
13.02.2010 23:52
wesoły-kostek Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 96
Reputacja: 0
Sam nie pale i wkurza mi to że np. na przystankach ktoś pali. Ale w pubach czy innych knajpach powinno być wydzielone miejsce dla palaczy. Nie należy ich aż tak dyskryminować, ale całkowity zakaz jest trochę mało ekonomiczny.

śmichu hihu
16.02.2010 20:50
virus Offline
Super Virus

Liczba postów: 1,188
Ja jestem palaczem,ale raczej nie palę w miejscach publicznych.Wiem jak to jest bo sam kiedyś nie paliłem.
A poza tym taka ustawa nie przejdzie,zawsze będzie jakieś ale.

[Obrazek: sdkasdjpg.gif]
RetroRom <-> wszystko o starych grach i konsolach :)
17.02.2010 11:15
gkeb Offline
Administrator

Zawsze będzie ale bo lobby tytoniowe ma potężne zaplecze finansowe Smile

17.02.2010 19:31
aedikonte Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 27
Przyznaję - jestem palaczem. I w związku z tym pytam: nie wystarczy wyraźny podział na lokale dla palących i niepalących? Załóżmy, że mam swój bar. Muszę zdecydować, czy pozwalam palić, czy też nie. I klient może sam zdecydować: przyjść do mojego baru, gdzie palić wolno, czy iść do innego, gdzie się nie pali. To odnośnie lokali.
Bo jeśli chodzi o palenie na przystankach, parkach i chodnikach, to jak najbardziej jestem za zakazem!

blog
20.02.2010 22:06
ewik Offline
Super Moderatorka

Liczba postów: 2,057
No właśnie..... pracuje w pewnym zawodzie, gdzie w pewnych miejscach nie wolo palić, gdzie te miejsca są oznaczone piktogramami , a mimo wszystko palacze nie zwracają na to uwagi i pala w najlepsze . Ja nie palę i smród papierosowy mnie strasznie drażni. Niedawno siedząc na przystanku MPK gdzie siedziało kilka starszych osób oprócz mnie, usiadły dwie osoby i zapaliły papierosy . Gdy zwróciłam uwagę, że to innym przeszkadza, facet odfuknął , że jeśli komuś przeszkadza to nie musi tu siedzieć, a kobieta spytała czy przypadkiem spaliny z samochodów mi nie przeszkadza . Spokojnym tonem odpowiedziałam, że żaden samochód mi nie podjeżdża rurą wydechową pod nos, a kultura wymaga, żeby nie zatruwać nie palących. w końcu inni włączyli się do tego protestu i palacze musieli opuścić przystanek.
Taka postawa palaczy zmusza mnie do stwierdzania, że tylko my czyli niepalący mamy być tolerancyjni, i pozwalać palić wszędzie , a palacze mogą się czuć jak święte krowy, którym wolno wszystko.Undecided

[Obrazek: 2e52s0k.jpg]
20.02.2010 22:30
aedikonte Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 27
Oczywiście, że palić nie wolno wszędzie i nie powinno być wolno! Zmuszanie do biernego palenia jest niedopuszczalne. A więc we wszystkich miejscach, gdzie niepalący nie mają wyboru, palenie powinno być zakazane! Mnie drażni tylko odgórny zakaz palenia w lokalach. Tutaj przecież jest wybór. Coraz więcej powstaje lokali, gdzie palić nie wolno. I każdy sobie może wybrać.

blog
20.02.2010 22:50
gkeb Offline
Administrator

Ja nie palę i jakoś nie chciałbym by ktoś koło mnie palił w kawiarni, czy pubie. Przebywanie w towarzystwie osób palących również wpływa na tych co nie palą i to właśnie osoby palące powinny mieć to na uwadze a nie, jak to jest przeważnie, że mają to głęboko w d. Oczywiście są wśród palaczy tacy co się pytają o palenie w towarzystwie. Tak powinno być. Ale też są takie ewenementy co zapalają bo myślą, że im po prostu wolno i tyle.

23.02.2010 22:15
tobruku Offline
Doświadczony
**

Liczba postów: 205
Przed przeczytaniem Waszych postów byłam za tym, by ta ustawa weszła w takim tonie jakim jest zapisane, ale po przeczytaniu wypowiedzi aedikonte stwierdzam, że rzeczywiście niech będą lokale w których można palić i lokale w których jest absolutny zakaz. Najgorsze co może być to lokal podzielony - że jest strefa dla palaczy ( dym przenika dalej do strefy niepalącej)
24.02.2010 23:36
Odpowiedz 

Szukaj

Nasi sponsorzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości