XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie odbywają się w kanadyjskiej miejscowości Vancouver. Są to kolejne igrzyska w Ameryce Północnej po 2002 roku, kiedy to igrzyska miały miejsce w Salt Lake City. Decyzja taka zapadła na 115 sesji MKOl w Pradze 2 lipca 2003 roku.
Kandydatami do zorganizowania tych igrzysk były:
Salzburg, Austria
Vancouver, Kanada
Pyeongchang, Korea
Vancouver (w pierwszej rundzie 40 głosów, a w drugiej 56) pokonało koreańskie Pyeongchang (otrzymało 51 głosów w pierwszej rundzie i 53 w drugiej) i austriacki Salzburg (odpadł w 1 rundzie głosowania otrzymując 16 głosów). Są to trzecie igrzyska olimpijskie w Kanadzie. Wcześniej bowiem odbyły się letnie igrzyska w Montrealu w 1976 i zimowe w Calgary w 1988. Podczas zakończenia ZIO w Turynie 2006 władze Vancouver otrzymały flagę od władz Turynu.
Jestem ciekaw czy śledzicie naszych olimpijczyków i na kogo obstawiacie.
Oglądam wieczorami, jak czas pozwala. Poza występami Polaków, staram się nie opuszczać hokeja. Lubię popatrzeć na zjazdy alpejskie i biegi. Szkoda, że ta olimpiada nie jest do końca przygotowana tak, jak powinna być. Ale popatrzeć miło.
Bardzo miło, powiedziałbym. Lubię oglądać sporty zimowe, zwłaszcza biathlon, zjazdy narciarskie i slalomy.
Jeżeli chodzi o rodzime medale, to niestety tylko dwójka je zdobyła. Nie ukrywajmy, że oprócz Tomka Sikory faktycznie innych szans nie było. Myślę, że na tych Igrzyskach mimo wszystko pokazaliśmy się z całkiem niezłej strony. I oby na następnych poszło jeszcze lepiej.
Małysza, Sikorę no i oczywiście Kowalczyk oglądałam a jakże resztę w telegraficznym skrócie bo niestety inne obowiązki nie pozwoliły na oglądanie pełnej relacji Generalnie bardzo lubię oglądać sporty zimowe i jak tylko mam czas to to czynie
24.02.2010 23:25
nika
Zawodowy
Liczba postów: 1,433
Reputacja: 1
A kto się orientuje ile jeszcze Polaków będzie startować na tej olimpiadzie ? Z tego co ja wiem to na pewno Justyna Kowalczyk na 30 km a oprócz niej ktoś jeszcze? Kto jest w startach Polaków na bieżąco i mi odp. ? z góry dzięki, a to 6 miejsce to w czym?
Dzięki za odpowiedź a dzisiaj w wiadomościach widziałam relacje z powrotów naszych olimpijczyków: wrócił już Małysz, Sikora i jeszcze inni, ale nazwisk nie pamiętam...A w sobotę walczy Kowalczyk, jak myślicie będzie złoto ? ja myślę, że tak