Nie pamiętam hasła   -   Rejestracja

ZUS
Autor Wiadomość
ewik Offline
Super Moderatorka

Liczba postów: 2,057
Reputacja: 2
ZUS
Pewno stwierdzenie na tym forum natchnęło mnie do napisania tego wątku Tongue
Chodzi oto, czy na pewno nasze pokolenie będzie żyło w biedzie ponieważ ZUS nie ma pieniędzy Undecided
Jakie zdanie macie na ten temat i czy na pewno grozi nam bieda emerytalna O_o

[Obrazek: 2e52s0k.jpg]
21.02.2010 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
aedikonte Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 27
Reputacja: 0
RE: ZUS
Tu nie chodzi o zus. Założenia nowego systemu są takie, że dostaniesz na emeryturze tyle, ile zebrałaś pracując. Przy naszych standardowych dochodach (+ - 20000 - 2500 brutto) na emeryturę nie uzbierasz za wiele. Sporą część odkładanych na emeryturę pieniędzy zabierają fundusze emerytalne. A co się dzieje ze składkami idącymi do ZUS-u, to już każdy chyba wie... No i społeczeństwo się starzeje i nie będzie w przyszłości miał kto na nas pracować. Chyba, że weźmiemy się wszyscy ostro do pracy i spowodujemy wyż demograficzny Smile

blog
21.02.2010 21:54
ewik Offline
Super Moderatorka

Ja się tym nie przejmuję , gadanie o kryzysie w zusie to tyko gadanie, bo skoro by było tak źle z finansami zusowskimi, to skąd by mieli pieniądze na wybudowanie takich pałaców w których się mieszczą zusy i marmurowy wystrój . W każdym państwie mówi się o kryzysie emerytalnym, to u nas nie może być lepiej niż na zachodzie , moim zdaniem to tylko polityczne gadanie, bo gdyby powiedzieli ,że jest dobrze to nie mogli by poodbierać wcześniejszych emerytur , a biedni emeryci by chcieli mieć je wyższe. Tongue

21.02.2010 23:39
aedikonte Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 27
No właśnie w tych pałacach jest problem!
Budują je, a na inne, ważniejsze sprawy kasy przez to brakuje.
ZUS to moloch zatrudniający całą armię ludzi robiących wszystko i nic. A wystarczyło by kupić kilka komputerów i odpowiednie programy Smile

blog
22.02.2010 20:32
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,504
Reputacja: 5
Dokładnie tak. Wydają nasze pieniądze na swoje zachcianki. Sam system emerytalny jest porażką. Z naszych obecnych pieniędzy opłacamy ich bieżące wydatki na renty i emerytury. Gdy jest mniej osób pracujących to i miej kasy wpływa. To wszystko decyduje o wysokości wypłat. To, co się mówi o tym, że każdy ma indywidualne konto, to takie trochę sztucznie tłumaczenie. Jakoś mnie to nie przekonuje.

[Obrazek: dvk6rt.gif]
23.02.2010 22:07
tobruku Offline
Doświadczony
**

Liczba postów: 205
Zus to złodzieje ! Jest to jedna z gorszych instytucji jakie mamy w Polsce. Ja tam nie liczę na emeryturę z Zus-u. Sama oszczędzam pieniądze i pakuje w lokaty długoterminowe, by na starość jakoś w miarę godnie żyć. I naprawdę wszystkim takie rozwiązanie polecam, nie ma co liczyć na ZUS!
24.02.2010 20:34
ewik Offline
Super Moderatorka

Jasne że to by było najlepsze rozwiązanie ,odkładać na starość jakieś pieniądze, żeby godnie żyć ,ale niestety w naszym kraju rzadko kto ma taką możliwość, żeby coś odłożyć. Chyba każdy wie jak zarabia przeciętny pracownik , a nie chcąc wynajmować mieszkania jako młoda osoba (bo to kosztuje majątek ) trzeba zaciągnąć kredyt na mieszkanie, który trzeba spłacać przez kilkanaście, albo kilkadziesiąt lat . Trzeba za coś jeszcze żyć ubrać się i coś jeść więc często na odkładanie na starość nie ma mowy u przeciętnego kowalskiego. Tongue

24.02.2010 21:25
tobruku Offline
Doświadczony
**

Liczba postów: 205
Czy ja wiem... wiesz u mnie też się jakoś specjalnie nie przelewa, ale szczerze mówiąc wolę odłożyć sobie 200 zł miesięcznie niż potem żałować, że nie mam np. za co leków kupić. Ja odkładam to 200 zł, jak jest gorszy miesiąc to odkładam 100 zł, ale zawsze staram się coś odłożyć.
24.02.2010 23:07
Narwal101 Offline
Nowicjusz

Liczba postów: 1
Niestety licząc na emeryturę z ZUS-u możemy się strasznie przejechać. Z funduszy też nie będzie na pewno kokosówUndecided. Na starość pozostanie nam pewnie dorabianie jako stróż nocny i czekanie na śmierć. Masz rację tobruku, że lepiej odłożyć sobie trochę kasy teraz ale...nie każdego na to stać. Ja swego czasu tak robiłem. Niestety przytrafiła mi się niemiła przygoda i musiałem wykorzystać większość pieniążków.
Prawda jest taka, że kto ma teraz kasę, będzie miał i na starość, a kto teraz nie ma, na starość będzie musiał dorabiać albo liczyć na swoje dzieci.
11.12.2010 13:55
Odpowiedz 

Szukaj

Nasi sponsorzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości