Nie pamiętam hasła   -   Rejestracja

Głośniki
Autor Wiadomość
zielony777 Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 13
Reputacja: 0
Głośniki
Witajcie ponownie
aż się boję, bo nikt nie wrzucił żadnego nowego posta...a ja znów będę wnioskował o pomoc ;/ siet Smile
no ale nic. Jak pisałem w odpowiedzi na poprzedni post zakupiony został samsung. Teraz czas na fajne głośniki do niego, Nie wiem czy nie powinienem wrzucić tego posta do działu muzycznego, ponieważ bezpośrednio nie łączy sie on z komputerami. Chciałbym zapytać użytkowników na co zwrócić uwagę przy wyborze głośników, mam na oku dwa typy:

Genius

http://www.alsen.pl/index.php/product/no...rewno/none

i Logitech

http://www.komputronik.pl/index.php/prod...Z_520.html

i teraz pytanie: czy puszczać to przez jakiś wzmacniacz dodatkowy czy wyjść bezpośrednio z kompa? i o co chodz i ztym pasmem przenoszenia, bo kumpel mi mówił, że jak mam zamiar słuchac mp3 to i jeden i drugi model jest "za dobry" bo mp3 ma ucięte jakieś pasmo czy coś. Czy to prawda? jak zatem dobrać głośniki, żeby dźwięk "powalał"? a może zrezygnować z mp3?
29.03.2010 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,504
Reputacja: 5
RE: Głośniki
Nic się nie stało Smile Może jako zadośćuczynienie i pokute Big Grin to popiszesz też w innych działach niż to Big Grin

Co do głośników to nijak da się je porównać. Jeden zestaw to 2.0 czyli dwa głośniki a drugi to 5.1 czyli zestaw 5 głośników + subwoofer. Tak naprawdę wszystko zależy co chcesz osiągnąć tymi głośnikami. Do grania, do filmów czy do muzyki.
Głośniki komputerowe mają wbudowany wzmacniacz tak, że nic nie musisz dodatkowo podłączać. Faktem jest, że mp3 obcina pasmo przenoszenia. Szczególnie w zakresie wysokich tonów. Ale czy będziesz tylko do odsłuchu mp3 te głośniki wykorzystywał?
A co do jakości mp3 to chyba był tu taki temat.

[Obrazek: dvk6rt.gif]
30.03.2010 19:53
zielony777 Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 13
no właśnie wiem, że nie sposób porównać - chodzi o pewną funkcjonalność, bo wiem że te pudełka porozstawiane po całym pokoju to trochę kwas ;/ ale efekt bywa fajny (przynajmniej na kinie domowym daje radę) . zatem słuchanie muzy, filmy i gry rzadko, bo wolę słuchawki..chyba, że nowy sprzęt zmieni preferencje Smile może jakiś fototemat (skoro jesteś adminem Smile : jak czytać info o głośnikach? dużo tego chyba nie ma Smile )
30.03.2010 20:00
gkeb Offline
Administrator

Liczba postów: 1,504
Reputacja: 5
Hmm, chodzi o to na co zwracać uwagę? Pasmo przenoszenia 20Hz - 20kHz to standard, jak będzie szersza to lepiej, jak trochę mniej to już warto myśleć. Dynamika. Im wyższa wartość tym lepiej. Moc nie jest ważna aż tak, bo w wielu producentów pokazuje tą moc mierzoną w różny sposób i nie ma jak tego porównać. Nie ma też sensu wierzyć zapewnieniom w stylu 1000W i więcej z małych głośniczków. To po prostu dziwne pomiary trochę bezsensowne. Na chłopski rozum jak takie małe urządzenie pobierające z sieci 50-60W ma wygenerować 1000W? Jakieś perpetum mobile czy jak?

[Obrazek: dvk6rt.gif]
30.03.2010 20:25
antosdaniel Offline
Uznany

Liczba postów: 617
Wg. mnie najważniejsze jest odsłuchać jak grają. Dla jeden osoby nie będzie różnicy między głośnikami za 500zł, a 5000zł, natomiast druga osoba zauważy różnice między 500zł, a 600zł. Jeżeli jest taka możliwość to spróbuj je odsłuchać. To jest rozwiązanie na muzykę, bo na film to już trochę gorzej. Przy muzyce możesz odsłuchać parę utworów, a oglądanie któryś raz tego samego filmu nie jest ciekawe (tym bardziej, że trzeba by to zrobić w jak najkrótszym odstępie czasu. Można jeszcze znaleźć jakiś dobrze nagrany film i odsłuchać tylko poszczególnych kawałków. Taka moja rada, bo liczby wszystkiego nie mówią Tongue
31.03.2010 15:44
razzler Offline
Początkujący
*

Liczba postów: 47
Ja teraz śmigam na tych:
http://www.gral.pl/Creative+Labs+GigaWor...I_265.html ostatnio sporo gram i efekty są zaskakujące ( te dźwiękowe )
13.08.2010 12:00
Odpowiedz 

Szukaj

Nasi sponsorzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości